Mosaik

»MusikMosaik«

Mosaik
 

→ Værkfortegnelser ↓ sidens fod → J. M. Kraus

Fortegnelser over
Joseph Martin Kraus's værker

 • Karl Friedrich Schreiber, Verzeichnis der musikalischen Werke von Jos. Kraus, først udgivet i »Archiv für Musikwissenschaft«, årgang 7, 1925 (s. 477-494), siden genudgivet i »Mitteilungen der Internationalen Joseph-Martin-Kraus-Gesellschaft«, vol. 4, 1985, med indledning af Friedrich W. Riedel (s. 1-19).
    Ifølge Riedel indeholder masnuskriptet til denne første værkliste, der i øvrigt skyldes et oldebarn af Kraus' søster, incipits, men disse blev udeladt ved offentliggørelsen. Fortegnelsen er anlagt i tabelform med oplysninger om værktitel, tekstforfatter, bibliografiske oplysninger om kilderne osv. Den er delt i otte afsnit:
  1. Kirkemusik
  2. Store orkesterkantater
  3. Mindre kantater, arier og duetter med orkester
  4. Lieder med klaverledsagelse (og uden)
  5. Teatermusik
  6. Symfonier og andre orkesterværker
  7. Kammermusik
  8. Tabte værker
  Inden for hver gruppe er værkerne inddelt i mindre afsnit, der er nummerede separat. Henvisning til fortegnelsen gøres med et værks titel, stort bogstav, romertal og arabertal. Schreibers værkliste ligger til grund for:
 • Bertil H. van Boer, Die Werke von Joseph Martin Kraus. Systematisch-thematisches Werkverzeichnis, Publikationen der Kgl. Schwedischen Musikakademie Nr. 56, Stockholm 1988
    De længere, sammenhængende tekstdele af bogen, der hverken har smudstitel eller titelblad, er oversat til tysk af Hans Eppstein. Den skæmmes i øvrigt af et forholdsvis stort antal (til dels uforklarlige) sproglige og faktuelle fejl. Fortegnelsen omfatter 204 numre, der betegnes med forkortelsen VB.
  Disposition: