Mosaik

»MusikMosaik«

Mosaik
 

→ Komponister ↓ sidens fod

Komponistportræt

Gottfried Heinrich Stölzel
(1690-1749)

© Peter Ryom

Gottfried Heirich Stölzel

Stölzel blev født den 13. januar 1690 i Grünstädtel (en landsby i Erzgebirge) som søn af en lærer og organist, der dog levede mere af bjergværksdrift end af forpligtelserne i skolen og i kirken. Drengen blev først indført i musik af faderen, og som 13-årig kom han i skole i Schneeberg, hvor han blev undervist af kantoren, der var en tidligere elev af Johann Kuhnau (Johann Sebastian Bachs forgænger i embedet som kantor ved Thomas-skolen i Leipzig). Nogle år senere besøgte Stölzel gymnasieskolen i Gera, hvor han ligeledes modtog musikundervisning. I 1707 tog han til Leipzig for på forældrenes opfordring at studere teologi, men dyrkede også musikken ved siden af. Især var han optaget af Georg Philipp Telemanns værker, og på den tid begyndte han på opfordring at komponere. I 1710 flyttede han til Breslau, hvor han både underviste i musik, fortsatte med at komponere og opførte sine værker. Tilbud om stillinger som kapelmester i Gera og Zeitz afslog han. I slutningen af 1713 rejste han til Italien, hvor han i Venezia bl.a. traf Antonio Vivaldi og Alessandro Marcello. Han besøgte også Firenze og Rom, hvor han ligeledes lærte samtidige komponister at kende, bl.a. Alessandro Scarlatti. På hjemrejsen kom han til Prag, hvor han opholdt sig i tre år. Stölzel var efterhånden blevet kendt i vide kredse, hvilket blandt andet førte til at den sachsiske kurfyrste og polske konge August II (»den Stærke«) tilbød ham en stilling i Dresden, som han dog afslog af ukendte grunde. I 1717 kom han til Bayreuth og blev fra 1719 ansat i Gera, men forlod stillingen kort efter. Samme år tiltrådte han stillingen som hofkapelmester i Gotha, som han bevarede de sidste 30 år af sit liv. Det varede til den 27. november 1749.

Stölzel, der i sin samtid var højt anset, skrev musik inden for mange forskellige genrer. Hertil hører solokoncerter for henholdsvis fløjte, obo og violin, concerti grossi, triosonater og andre former for instrumentalmusik. Han skrev også operaer og ikke mindst forskellige slags evangelisk kirkemusik til både tyske og latinske tekster. Foruden en Brockes-passion (1725) har han komponeret flere passioner til evangeliske tekster, hvis musik ikke er overleveret. Af hans over 900 kantater til såvel kirkelige som verdslige tekster er lidt over halvdelen bevaret med både tekst og musik. De få af hans kompositioner, der er tilgængelige i moderne udgaver og i indspilninger, rummer en stor musikalsk skønhed og vidner om en betydelig fantasirigdom.

Den berømte arie Bist du bei mir, geh ich mit Freuden, der er indgår i Anna Magdalena Bachs håndskrevne »Notenbuch« (1725) og følgelig tilskrevet Johann Sebastian Bach (BWV 508), er overleveret i en ikke længere tilgængelig kilde, hvor den er tilskrevet Gottfried Heinrich Stölzel.

↑ sidens top


Forside Komponister Artikler Værklister Publikationer Reformationen Diverse

Opdateret 31. august 2023