Mosaik

»MusikMosaik«

Mosaik
 

↓ sidens fod → Introduktion til Bruckners kirkemusik

Anton Bruckner
(1824-1896)

Missa solemnis b-mol

(WAB 29)

© Peter Ryom

Til indsættelssen af Michael Arneths efterfølger som prælat ved St. Florian-stiftelsen, Friedrich Theophilus Mayr, komponerede Bruckner sin første store messe. Udarbejdelsen blev påbegyndt i april eller maj 1854 og afsluttet 8. august samme år. Den blev opført i St. Florian den 14. september 1854 ved den højtidelige ceremoni, og det blev en stor succes for Bruckner, men det var på den anden side en ydmygelse, at han ikke blev indbudt til at deltage i den efterfølgende middag. Han overvandt skuffelsen ved at bestille et bord i et gæstgiveri, hvor han indtog et måltid med flere retter og vine og sagde til sig selv: »Det har den messe fortjent!«

Skønt den stilistisk ikke kommer op på siden af hans Requiem fra 1839, betegner den et trin i den udvikling, der førte til de tre store messer og dermed til symfonierne. For Bruckner fik den indirekte afgørende betydning, fordi han viste partituret af den til komponisten og organisten Robert Führer under dennes besøg i St. Florian i 1855, og han rådede Bruckner til at opsøge den berømte musiklærer Simon Sechter (1788-1867) i Wien for at blive undervist af ham i harmonisering og kontrapunkt. Det råd fulgte han, og under private former blev han undervist af Sechter fra 1856 til 1861. Hans grundige og omfattende undervisning fik overordentlig stor betydning for Bruckners fremtid som komponist.

Missa solemnis var udpræget en lejlighedskomposition. Den var i lighed med hans de tidligere messer ikke nummereret og blev efter alt at dømme hverken genopført, revideret og omarbejdet eller udgivet i Bruckners samtid. Den første genopførelse fandt sted den 19. marts 1911 i Linz.

Værket

Besætning: 4 vokalsolister (SATB), firestemmigt kor (SATB), 2 oboer, 2 fagotter, 2 horn, 2 trompeter, 3 basuner, pauker, violin I, II, viola, violoncel, kontrabas, orgel (becifret continuostemme)

Satser:

  1. Kyrie: Andante
  2. Gloria (begynder med Et in terra pax): Allegro
  3.  Qui tollis: Andante
  4.  Quoniam: Allegro
  5. Credo (begynder med Patrem omnipotentem): Allegro moderato
  6.  Et incarnatus est: Adagio
  7.  Et resurrexit: Allegro moderato
  8.  Et vitam: Allegro moderato
  9. Sanctus: Moderato
  10. Benedictus: Moderato
  11. Agnus Dei: Adagio
  12. Dona [nobis pacem]: Allegro

Udgave

Musikwissenschaftlicher Verlag

  • NGA bind XV. Leopold Nowak, 1975/1998

↑ sidens top


Forside Komponister Artikler Værklister Publikationer Diverse Anton Bruckner

18. september s2024