Mosaik

»MusikMosaik«

Mosaik
 

↓ sidens fod → Introduktion til Anton Bruckner

Anton Bruckner
(1824-1896)

Germanenzug

(WAB 70)

© Peter Ryom

Dette værk var det første, Bruckner komponerede efter afslutningen på undervisningen i komposition og instrumentering hos Otto Kitzler i 1863, og med det indledte han sin egentlige karriere som komponist. Han skrev det til en storstilet sangfest afholdt i Linz i 1865, hvor det blev opført i juni under hans egen ledelse af koret Frohsinn med et lokalt militærorkester.

Teksten er et digt af August Silberstein. Det skildrer germanernes togt gennem skovens mørke på vej til kamp og »helligt slag«. Gennem grenværket hører de valkyrierne, der ledsager dem, synge om Odins haller, hvor der er lys og ingen pine. Krigerne går modigt til kamp, og digtet slutter med en hyldest til friheden og hjemstavnen. Til orientering for dem, der ikke var fortrolige med den nordiske mytologi, tilføjede Bruckner (formentlig efter Silberstein) på første side af det håndskrevne partitur forklaringer på nogle af de navne og begreber, der optræder i digtet:

  • Freya: kærlighedens gudinde i den lyse himmel
  • Solgofnir: hanen med den gyldne kam, der kalder morgenen frem og vækker heltene
  • Braga: digtningens og tonekunstens gud
  • Balmung: heltens sværd
  • Balmungschlag: sværdslag
  • Odin: den øverste gud
  • Valkyrier: de bevingede jomfruer, der leder heltene i slaget og sjælene til himlen

Titel

Værket var blandt de foretrukne mellem flere hundrede, men til hans store ærgrelse opnåede det kun anden plads. Førsteprisen gik til korværket Germania af hans nære ven Rudolf Weinwurm, og grunden til at han vandt førsteprisen, var, at hans bror Alois var medlem af dommerkomiteen, og han så igennem fingre med, at det vindende værk stik imod reglerne havde været opført tidligere. Dog fik Bruckner oprejsning, for ikke alene blev hans bidrag udgivet allerede samme år, men det blev med en række genopførelser tilmed et af hans mest afholdte værker i samtiden. Der er registreret 19 opførelser fra 1865 til hans sidste leveår, 1896. Vokalkvartetten In Odins Hallen ist es licht, und fern der Erdenpein blev i øvrigt sunget, da Bruckners afsjælede legeme blev båret ud fra hans bolig. I nutiden bliver Germanenzug yderst sjældent opført og indspillet.

Værket

Tekst: Digt på ti strofer af August Silberstein, der også skrev ordene til andre værker af Bruckner, blandt andet Helgoland.

Besætning: Firestemmigt mandskor (TTBB), 2 soprankornetter, tenorhorn (euphonium), 4 horn, 4 trompeter, 3 basuner, bastuba.

Disposition: Germanenzug består af to dele, hvoraf den første er en korsats. Anden del begynder med vokalkvartet med ledsagelse af fire horn og slutter med de sidste tre strofer, der musikalsk begynder med gentagelsen af de første takter af det indledende afsnit og afrundes med et selvstændigt afsnit.

Udgaver

Musikwissenschaftlicher Verlag

  • NGA bind XXII, 7. Franz Burkhart og Leopold Nowak, 1987

Samtidig udgave

  • Josef Kränzl, Ried 1865

↑ sidens top


Forside Komponister Artikler Værklister Publikationer Diverse Anton Bruckner

18. september 2024