Mosaik

»MusikMosaik«

Mosaik
 

→ Personer ↓ sidens fod

Personligheder

Eduard Hanslick
(1825-1904)

© Peter Ryom

Portræt

Hanslick anses for at være den mest betydningsfulde og indflydelsesrige musikkritiker i 1800-tallet. Han blev født i Prag, hvor han studerede musik hos komponisten Václav Tomášek og jura ved universiteterne i Prag og Wien (1844-49). Han begyndte tidligt at skrive om musik i forskellige tidsskrifter i begge de nævnte byer. Han var ansat som ministeriel embedsmand bl.a. ved kulturministeriet i Wien i årene 1849-61. Samtidig fortsatte han sin virksomhed som skribent og kritiker, i sidstnævnte funktion ved Neue Freie Presse fra 1864. Hans hovedværk, Vom Musikalisch-Schönen. Ein Beitrag zur Revision der Ästethik der Tonkunst, der udkom i Leipzig i 1854, vakte skraks ved udgivelsen betydelig opsigt og gav anledning til en heftig debat. Bogen blev genudgivet adskillige gange og blev oversat til flere sprog. Hans hovedtanke var, at musikken ikke udtrykker følelser, men er klingende form i bevægelse. Som kritiker var han indædt modstander af »den nytyske skole«, hvis hovedrepræsentanter var Richard Wagner og Franz Liszt. Hertil henregnede han også Anton Bruckner, der nok kendte de nye strømninger, men som i sin musik gik sine egne veje og med god grund frygtede hans ubarmhjertige kritik. Wagner tegnede et musikalsk portræt af ham i personen »Beckmesser« i Mestersangerne.

Hanslick interesserede sig kun for musik fra samtiden, ikke fra tidligere epoker i musikhistorien. Det er kendetegnende, at for ham sluttede musikhistorien med Beethoven. Dog knyttede han venskab med bl.a. Johannes Brahms, hvis værker han værdsatte på grund af deres klassiske formsprog og udtryk.

I 1856 blev han ansat som professor i musikæstetik og -historie ved universitetet i Wien, men fortsatte sideløbende med at virke som musikanmelder. Han døde i Baden ved Wien.

Hovedværket er bl.a. udgivet af Klaus Mehner tillige med en række andre skrifter fra hans hånd i: Eduard Hanslick. Vom Musikalisch-Schönen, Aufsätze, Musikkritiken, Verlag Philipp Reclam jun., Leipzig 1982. Hans musikanmeldelser er udgivet i Eduard Hanlick. Aus dem Tagebuch eines Rezensenten. Gesammelte Musikkritiken herausgeben von Peter Wapnewski. Bärenreiter, Kassel/Basel 1989

sidens top


Forside Komponister Artikler Værklister Publikationer Reformationen Diverse

Opdateret 13. januar 2023