Mosaik

»MusikMosaik«

Mosaik
 

→ Artikler ↓ sidens fod → Introduktion til Anton Bruckner

Anton Bruckner
(1824-1896)

Jubilæumsudgivelser på CD

© Peter Ryom

Anton Bruckner blev født den 4. september 1824

I 2024 vil 200-årsdagen for denne historiske begivenhed uden tvivl blive markeret og fejret på forskellige måder. Som bidrag hertil har nogle pladeselskaber planlagt og indledt udgivelsen af en række CD'er med hans symfonier indspillet af de samme medvirkende i hver serie:

  • Musikforlaget Hänsslers plademærke Profil med dirigenten Gerd Schaller og orkestret Philharmonie Festiva
  • Pladeselskabet Capriccio med dirigenten Markus Poschner og henholdsvis Bruckner Orchester Linz og ORF Vienna Radio Symphony Orchestra

Desuden har pladeselskabet Oehms Classics indledt en serie med orgeltransskriptioner af symfonierne indspillet på forskellige instrumenter af organisten Hansjörg Albrecht. Transskriptioner for orgel (eller klaver) har dog ikke sammme musikalske og historiske betydning som de originale orkesterversioner. Desuden skal serien formentlig kun omfatte ti symfonier, hvorfor den kommer til at svare til traditionelle udgivelser i serier, der med vekslende antal CD'er kun omfatter én version af hver symfoni, som for eksempel:

  • 9 symfonier: Eugen Jochum og Staatskapelle Dresden ◊ Warner Classics
  • 9 symfonier: Herbert von Karajan og Berliner Philharmoniker ◊ Deutsche Grammophon
  • 9 symfonier: Ivor Bolton og Mozarteumorchester Salzburg ◊ Oehms
  • 9 symfonier: Kurt Masur og Gewandorchester Leipzig ◊ RCA
  • 10 symfonier: Lorin Maazel og Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks ◊ BR Klassik)
  • 10 symfonier: Bernard Haitink og Royal Concertgebouw Orchestra ◊ Decca
  • 11 symfonier: Simone Young og Philharmoniker Hamburg ◊ Oehms (kun de første versioner)

Til forskel herfra skal de to ovenfor nævnte serier hver omfatte flere versioner af de enkelte symfonier, hvad der selvsagt vil give mulighed for at stifte bekendtskab med flere sider af Bruckners symfoniske univers. Men de er også interessante, fordi de tjener til at vise, at emnet »Bruckners symfonier« udgør et omfattende og uhyre kompliceret område, der i årenes løb har givet og stadig giver anledning til betydelig usikkerhed og rejser mange spørgsmål. Se oversigten over versionerne her.

De to serier får ikke samme indhold, hvilket blandt andet fremgår af de planlagte antal indspilninger. Den første oplyses at skulle omfatte 30 CD'er, mens den anden bliver på 18. Den førstes større omfang skyldes blandt andet, at den foruden symfonierne omfatter forskellige andre værker af Bruckner. Den anden serie skal til gengæld kun omfatte symfonierne, som der på forhånd er gjort rede for med hensyn til skiftende versioner og anvendt opførelsesmateriale.

De to serier omtales hver for sig:
 Gerd Schaller
 Markus Poschner

↑ sidens top


Forside Komponister Artikler Værklister Publikationer Reformationen Diverse

Opdateret 1. december 2023