Mosaik

»MusikMosaik«

Mosaik
 

→ Personer

Personligheder

Baron Gottfried van Swieten
(1733-1803)

Gottfried van Swieten

Hollandsk født diplomat i den kejserlige østrigske tjeneste. Han blev født i Leiden som søn af lægen Gerard van Swieten. Denne blev i 1745 udnævnt til den østrigske kejserinde Maria Theresias livlæge og slog sig ned i Wien. Her fik Gottfried en uddannelse som diplomat, i hvilken egenskab han opholdt sig periodevis i en række europæiske hovedstæder: Bruxelles, Paris, London, Warszawa og frem for alt Berlin ved Friedrich II den Stores hof i årene 1770-1777. Han var aktivt engageret i forhandlingerne om Polens 1. deling (1772).

Ved det kongelige hof i Berlin stiftede han bekendtskab med Carl Philipp Emanuel Bachs musik, som han satte meget højt. Komponisten skrev seks strygersymfonier til ham og tilegnende ham den 3. samling sonater »für Kenner und Liebhaber« (1781). Van Swieten lærte også værker af Johann Sebatian Bach og af Händel at kende. Efter tilbagekomsten til Wien blev han udnævnt til præfekt for det kejserlige bibliotek.

I den østrigske hovedstad ydede han en betydelig indsats for at fremme musikken og kendskabet til Bachs og Händels værker. Han arrangerede ugentlige koncerter, hvor tidens førende komponister medvirkede, bl.a. W. A. Mozart. Denne udarbejdede bl.a. en »moderne« version af Händels Messias. Van Swieten var tillige litterært engageret og arrangerede bl.a. teksterne til den vokale version af Haydns De syv Ord på Korset, ligesom han var ophavsmand til ordene i Haydns oratorier Skabelsen og Årstiderne. Hans anseelse i samtiden ses bl.a. af, at Beethoven tilegnede ham sin symfoni nr. 1, og at Johann Nikolaus Forkel på lignende måde tilegnede ham sin Bach-biografi fra 1802. Han døde i Wien.


Forsiden Komponister Artikler Værklister Publikationer Reformationen Diverse

Oprettet 7. marts 2009