Mosaik

»MusikMosaik«

Mosaik
 

→ Personer ↓ sidens fod

Musikhistoriske personer

Ferdinand Löwe
(1865-1925)

© Peter Ryom

Ferdinand Löwe

Historisk er navnet Fedinand Löwe uløseligt forbundet med Anton Bruckner, hvis musik han — ligesom Franz Schalk og dennes bror Josef — utrætteligt bestræbte sig på at gøre kendt i samtiden gennem udgivelser og koncertopførelser. Til formålet omarbejdede han på egen hånd flere af værkerne i et forsøg på at indrette dem efter Richard Wagners og Den nytyske skoles tonesprog.

Hans udgaver af nogle af symfonierne var genstand for betydelig anerkendelse og blev almindeligt anvendt, indtil begyndelsen af 1930'erne, da de trådte i baggrunden til fordel for udgivelserne af Bruckners originale værker efter kildekritiske retningslinjer (enkelte dirigenter, bl.a. Hans Knappertsbusch, har dog længe efter foretrukket at opføre symfonierne i hans versioner).

Löwe blev født i Wien og vakte allerede som barn opsigt ved sit klaverspil. Han blev uddannet på Gesellschaft der Musikfreundes konservatorium, hvor han bl.a. studerede musikteori hos Bruckner. Fra 1884 underviste han samme sted i klaverspil og fra 1895 i korsang, men opgav stillingerne i 1897 for at virke som dirigent i München. Han var desuden leder af Wiener Singakademie i 1896-98 og af Gesellschaftskonzerte i 1900-04. I 1901 var han medstifter af Wiener Konzertverein, hvis orkester han hævede til et højt niveau. I en årrække virkede han i München, Budapest og Berlin og var fra 1918/19 leder af Wiens Staatsakademie für Musik und Kunst indtil 1922, da han af helbredsmæssige grunde måtte trække sig tilbage, men kunne dog i 1923-24 dirigere en Bruckner-cyklus.

↑ sidens top


Forside Komponister Artikler Værklister Publikationer Reformationen Diverse

Opdateret 13. januar 2023