Mosaik

»MusikMosaik«

Mosaik
 

→ Komponister ↓ sidens fod

Komponistportræt

Gottfried August Homilius
(1714-1785)

© Peter Ryom

Homilius

Den tyske komponist og organist Gottfried August Homilius blev sammen med Johann Friedrich Doles (en af Bachs efterfølgere som Thomas-kantor i Leipzig) anset som samtidens mest betydningsfulde komponister af evangelisk kirkemusik.

Homilius blev født den 2. februar 1714 i Rosenthal i Sachsen som søn af en lutheransk præst. Efter endt skolegang i Dresden blev han immatrikuleret som jurastuderende ved universitetet i Leipzig og modtog formodentlig på samme tid musikundervisning af Johann Sebastian Bach. I 1742 vendte han tilbage til Dresden og blev her ansat som organist ved Frauenkirche. I 1755 tiltrådte han desuden embedet som kantor ved Kreuzkirche og som musikdirektør med ansvar for byens tre hovedkirker (Kreuz-, Frauen- og Sophienkirche). Efter ødelæggelsen af Kreuzkirche i 1760 som følge af Syvårskrigen lå hans hovedvirke ved Frauenkirche. Blandt hans mange elever var Johann Adam Hiller (der 1789 efterfulgte Doles som Thomas-kantor i Leipzig). Homilius døde i Dresden den 2. juni 1785 og blev begravet på Johanniskirchhof. Hans grav er ikke bevaret.

Homilius komponerede hovedsagelig kirkemusik og dermed beslægtede værker. Hertil hører mere end ti passioner og passionsoratorier (hvoraf et blev udgivet i 1775: »Ein Lämlein geht und trägt die Schuld«), et oratorium til henholdsvis jul og påske, over 60 motetter, 180 kantater, 17 udsættelser af det latinske Magnificat (horaf fire er bevaret), desuden musik for orgel i form af koraler, koralforspil og præludier. Han er tillige forfatter til en ikke udgivet lærebog i generalbasspil. Stilen i hans musik betegnes som enkel og kendetegnet af indflydelsen fra såvel den ældre generations komponister som fra nyere strømninger.

Litteratur:

  • Uwe Wolf, Gottfried August Homilius. Studien zu Leben und Werk mit Werkverzeichnis (kleine Ausgabe). Carus-Verlag, Stuttgart 2009

↑ sidens top


Forside Komponister Artikler Værklister Publikationer Reformationen Diverse

Siden senest opdateret 11. april 2018