Mosaik

»MusikMosaik«

Mosaik
 

→ Artikler → Introduktion til symfonierne ↓ sidens fod

Anton Bruckner
(1824-1896)

Symfoni nr. 4 Es-dur »Den romantiske«

© Peter Ryom 2018

Den første af Bruckners fire symfonier, der står i en dur-toneart, er den eneste af gruppen, der foreligger i flere versioner, men om deres antal hersker der en vis usikkerhed. Den blev komponeret i 1874 (version 1) og omarbejdet i 1878-80 (kaldet »version 2«), hvortil kommer en version fra 1888, der tidligere blev betragtet som uoriginal og derfor ikke blev medregnet, men som siden har kunnet påvises at være blevet godkendt af Bruckner og nu indgår som ægte (kaldet »version 3«). Disse tre versioner blev udgivet af Musikwissenschaftlicher Verlag i henholdsvis bind IV/1, IV/2 og IV/3, hvortil kommer et tillæg til bind IV/2 med finalen fra 1878. Denne sats hører til den version, der kronologisk er den anden i rækken, og heraf følger, at »version 2« i bind IV/2 er den tredje og »version 3« i bind IV/3 den fjerde. Den egentlige version 2 er ikke blevet udgivet som et selvstændigt værk med alle fire satser, men de tre første indgår i bind IV/2, der tillige omfatter finalen fra 1880. Nedenfor omtales disse fire versioner af symfonien hver for sig.

Som den eneste af sine symfonier har Bruckner givet den et tilnavn, men det ikke ganske klart, hvorfor han har kaldt den »Den romantiske«. Skønt tilnavnet optræder allerede i den første version, er det mere dækkende i den efterfølgende, som både indeholder en ny scherzo med hornsignaler, der leder tankerne hen på en jagtscene, og dertil hørende trio med ländler-inspireret melodik, og en ændret finale kaldet »Volksfest«.

Version 1874

Besætning

Disposition

Udgaver

 • ABG bind IV/1 ved Leopold Nowak, 1975

Indspilninger

 • Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt, Eliahu Inbal
 • Philharmoniker Hamburg, Simone Young
Version 1878

Til denne version omarbejde Bruckner 1., 2. og 4. sats og komponerede en ny scherzo med et »jagt-motiv« og med en ländler-inspireret trio.

Besætning

Disposition

Udgave

 • ABG tillæg til bind IV/2 ved Leopold Nowak, 1981 (kun finalen)

Indspilning

 • Philharmonie Festiva, Gerd Schaller
Version 1880

Til denne version omarbejdede Bruckner finalen, mens de tre første satser forblev uændrede. Det er antagelig den oftest opførte og indspillede version af symfonien (normalt betegnet som »Fassung 1878–80«).

Besætning

Disposition

Udgaver

 • ABG bind IV/2 ved Leopold Nowak, 1953

Indspilninger

 • Staatskapelle Dresden, Giuseppe Sinopoli
 • Royal Concertgebouw Orchestra, Mariss Jansons
Version 1888

Symfonien blev udgivet i partitur af Albert J. Gutmann i Wien i 1889/90. Som forlæg anvendte forlaget en afskrift, der var udført af dirigenten Hermann Levi (1839-1900), og som Bruckner vel at mærke havde gennemset og indført forskellige rettelser og ændringer i. På den baggrund bliver denne version anset for at være ægte. I alle fire satser har Bruckner foretaget forskellige ændringer.

Besætning

Disposition

Udgaver

 • ABG bind IV/3 ved Benjamin M. Korstvedt, 2004/06

Indspilninger

 • Minnesota Orchestra, Osmo Vänskä

Litteratur

 • Manfred Wagner, Der Wandel des Konzepts. Zu den verschiedenen Fassungen von Bruckners Dritter, Vierter und Achter Sinfonie, Musikwissenschaftlicher Verlag, Wien 1980

↑ sidens top


Forside Komponister Artikler Værklister Publikationer Reformationen Diverse

Siden oprettet den 28. august 2018