Mosaik

»MusikMosaik«

Mosaik
 

→ Artikler → Introduktion til symfonierne ↓ sidens fod

Anton Bruckner
(1824-1896)

Symfoni nr. 3 d-mol

© Peter Ryom 2018

Af Bruckners tredje symfoni kendes fire versioner, hvoraf den første blev komponeret i 1873. Tre år senere skrev han en ændret version af den langsomme sats (den derved opståede version af symfonien betragtes normalt ikke som selvstændig), og året efter blev symfonien uropført i en på ny omskrevet version (betegnet som »version 2«). I 1889 kom endnu en version til under medvirken fra Bruckners elev Franz Schalk (»version 3«).

Under arbejdet med symfonien besøgte Bruckner Bayreuth i 1873, hvor han mødte Richard Wagner, som han ønskede at tilegne en af sine symfonier. Wagner fik forelagt symfoni nr. 2 og det, der dengang forelå af nr. 3, som han skulle vælge imellem. Han valgte den sidstnævnte, som derefter er blevet kendt som »Wagner-Symfonien«. Tilnavnet skyldes ikke alene, at den blev tilegnet Wagner, men også at Bruckner som udtryk for sin beundring for ham indlagde et antal citater fra nogle af hans dramatiske sceneværker i den første version af symfonien.

Symfonien står i samme toneart som den annullerede fra 1869, d-mol, og begynder som denne med motiver, der medvirker til at understrege tonearten. Men mens det ældre værk ikke har noget egentligt hovedtema, har Bruckner her til indledning af første sats skrevet tema, der — i øvrigt ganske utraditionelt — fremføres af en trompet solo:Version 1873

Efter færdiggørelsen blev symfonien overrakt Wagner, men den blev hverken opført eller udgivet i denne version.

Besætning

Disposition

Udgave

 • ABG bind III/1 ved Leopold Nowak, 1977

Indspilninger

 • Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt, Eliahu Inbal
 • Royal Scottish National Orchestra, Georg Tintner
 • Philharmoniker Hamburg, Simone Young
Version 1876

Den langsomme sats blev skrevet om, antagelig med det formål at indlægge yderligere et Wagner-citat i symfonien. Ej heller denne version blev opført eller udgivet i samtiden.

Besætning

Disposition

Udgave

 • ABG tillæg til bind III/I ved Leopold Nowak, 1980 (sats 2 separat)

Indspilninger

 • BBC Scottish Symphony Orchestra, Osmo Vänskä (version 1877 med sats 2 fra 1876)
 • New Philharmonic Orchestra of Westphalia, Johannes Wildner (2. sats separat)
Version 1877

Af ukendte grunde valgte Bruckner at udelade citaterne fra Wagners dramatiske sceneværker og at slette nogle af generalpauserne. Mens de to ydersatser blev stærkt forkortede, blev de to midtersatser forlængede. Til scherzoen føjede Bruckner en coda, der skal spilles efter gentagelsen af første del. Denne nye version blev opført under Bruckners egen ledelse ved en koncert i Wien den 16. december 1877. Opførelsen blev en nedslående fiasko, som Bruckner var længe om at overvinde. Symfonien blev dog udgivet året efter i Wien af A. Bösendorfer.

Besætning

Disposition

Udgave

 • ABG bind III/2 ved Leopold Nowak, 1981

Indspilninger

 • Symphonie-Orchester des Bayerischen Rundfunks, Rafael Kubelik
 • New Philharmonic Orchestra of Westphalia, Johannes Wildner
Version 1889

Udgaven fra 1878 var mangelfuld og beheftet med fejl, hvorfor symfonien skulle genudgives. I de tre første satser fra et eksemplar af den trykte udgave og i Franz Schalks håndskrevne partitur af finalen indførte Bruckner rettelser og ændringer, som i et vist omfang skyldtes Schalk, hvorfor agthenden af denne version af symfonien har været omstridt. Den blev udgivet af Rättig i Wien i 1890 og blev opført ved en koncert den 21. december samme år under Hans Richters ledelse, ligeledes i Wien. I modstæning til den første opførelse blev denne en stor succes for Bruckner.

Besætning

Disposition

Udgave

 • ABG bind III/3 ved Leopold Nowak, 1959

Indspilninger

 • New Philharmonic Orchestra of Westphalia, Johannes Wildner
 • Orchestre de la Suisse Romande, Marek Janowski
 • Philharmonie Festiva, Gerd Schaller (betegnet som Version 1890/Edition Schalk)

Litteratur

 • Manfred Wagner, Der Wandel des Konzepts. Zu den verschiedenen Fassungen von Bruckners Dritter, Vierter und Achter Sinfonie, Musikwissenschaftlicher Verlag, Wien 1980
 • Thomas Leibnitz, Die Brüder Schalk und Anton Bruckner. Hans Schneider, Tutzing 1988, især s. 266ff

sidens top


Forside Komponister Artikler Værklister Publikationer Reformationen Diverse

Siden oprettet den 28. august 2018